dijous, 27 de desembre del 2012

Les quatre metàfores de l'educació


Les metàfores de l'educació s'utilitzen per conceptualitzar l'aprenentatge amb l'ordinador. 

- La metàfora tutorial: l'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge de l'alumne. L'odinador envia les ordres, l'alumne ho respon i és l'ordinador qui avalua.
La individualització d'aprenentatge, la formulació de preguntes i la informació afegida, és el que més és té present quan es creen aquests tipus de programes, per això, l'alumne decideix com vol fer-los.


Les activitats serien les del edu365.cat (entrena't per llegir) o les del JClick.


- La metàfora de la construcció, l'ordinador com alumne: en aquest cas, és l'alumne qui controla a l'ordinador ensenyant-li a fer accions o activitats per realitzar tasques.
El paper del mestre én aquest cas es troba en un segon pla ja que només observa i va seguint el procés de treball del seus alumnes i fent-li preguntes per ajudar a la reflexió pròpia del nen.

Un dels exemples de metàfora de la construcció que vam treballar a classe era el Scratch. Imagina, programa i comparteix.


- La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador:  Permet un aprenentatge per descoberta però amb un grau de llibertat més baix que en el del Logo.  Fomenta la reflexió i l'acció en un entorn acotat però amb el perill de simplificar en excés els sistemes reals.

Crayonphysics, és un exemple d'exemple d'aquesta metàfora on l'usuari dibuixa un sistema per que una pilota arribi a una meta.





- La metàfora de la caixa d'eines, l'ordinador com a eina: en la nostra vida diària i ara a l'escola, tenim com a ús habitual utilitzar l'ordinador com a eina de treball. Les activitats proposades als infants, han de estar relacionades amb les seves experiència perquè així aprendran de manera més ràpida i fàcil.



S'ha de saber diferenciar entre l'ús de l'ordinador ja que és un complement per a la nostra vida que ens permet viure experiències indirectes del món que ens envolta.



L'activitat que havíem de fer era analitzar les quatre metàfores i posar exemples de cadascuna en un word per després penjar-lo al Scribd



Metàfores de l'educació

Webs consultades:

http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/12/conceptualitzacio-de-la-naturalesa-de_3920.html

http://www.scribd.com
http://www.edu365.cat/entrena/
http://clic.xtec.cat
http://scratch.mit.edu
http://www.crayonphysics.com
http://www.xinxeta.com/xinxetaframes.htm
http://www.edu365.cat
http://www.robomind.net/ca/index.html
http://www.gimp.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada